HTML

Menedzsment blog

Egy fehérgalléros munkás figyel, tapasztal és megosztja gondolatait az érdeklődökkel

Friss topikok

  • Fodor Tamás János: @Barabási: Írtam egy könyvet Üzleti folyamatok fő mutatószámai (KPI és más mutatók a gyakorlatban)... (2022.08.22. 20:47) Hogyan mérhető a teljesítmény?
  • Barabási: Nemrég egyik ismerősöm, aki a reklámiparban dolgozik a következő levelet kapta: Tisztelettel üdvöz... (2011.06.06. 20:06) Ezért lettünk közgazdászok?!
  • Barabási: @tiburonazul: Szerintem nem kellene ennyi közgazdász képzését állami pénzből finanszírozni, hanem... (2011.06.05. 15:40) Életképes-e egy menedzserblog?
  • bátortenyerén: Jó a cikk, csak sajnos a lojalitás egyre ritkább állatfajta. Legalábbis én ezt tapasztalom. Az üzl... (2008.11.11. 16:21) Kétséges lojalitás

Linkblog

Életképes-e egy menedzserblog?

2008.02.19. 16:11 business4ever

 Bevezető gondolatok

 

A kíváncsiság miatt kezdem el ezt a blogot: érdekel, vajon a magyar menedzserek, közgazdászok mennyire nyitottak az új technológiák iránt, mennyire hajlandók megosztani saját tapasztalataikat a businessről egy blogban.

Egyáltalán van-e létjogosultsága egy menedzsmentről szóló blognak? A világ legjövedelmezőbb oktatási intézményei a business schoolok, ám ezeknek az intézményeknek a presztízse igen alacsony. Erről nemrégiben olvashattunk a Metazinon. Egy filozófusból üzleti tanácsadóvá lett szakértő egyenesen úgy fogalmazott, hogy ezek az elmélet csupán áltudományos közhelyek kártékony gyűjteménye.

És talán igaza van: az új módszerek haszonélvezői a tanácsadók, akik minden felelősség nélkül hatalmas pénzekért osztogathatják tanácsaikat, elég kétes kimenettel.

Ami igazán számít, az a kommunikáció, a beszélgetés, az eszmecsere, a vita…

4 komment

Címkék: menedzsment tanácsadó business school

A bejegyzés trackback címe:

https://menedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr37345805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiburonazul 2008.02.19. 18:37:28

Egyenlőre nem záporoznak a commentek ezért provokállak egy kicsit, hogyan definiálnád a menedzsert (mint szakma, diszciplina, akármi)
és hogy mennyire tanítható?
Célszerü tisztázni mielőtt magadraszabadítod azokat akik beképzelt, öltönyös, hozzánemértő, aránytalanul és érdemtelenül sokat kereső, jellemtelen corporat zombiként gondolnak rájuk.
Mert ugye azért létezik olyan, hogy "jó" menedzser bár ezen állapotelérése nem nélkülözheti a "jó" céget mint lételemét(és ez is megér egy misét).

business4ever · http://menedzsment.blog.hu/ 2008.02.20. 10:25:38

A menedzsmentet az ember által létrehozott szervezetek irányításával, a bennük lezajló tervezési, szervezési, ellenőrzési, hatalomgyakorlási és döntési folyamatokkal kapcsolatos tevékenységek összességeként definiálom.
Menedzser az a személy, aki ezt végzi, vagyis felelős egy csoport (vagy egész vállalat) munkájáért, annak irányításáért, ellenőrzéséért, szükség esetén beavatkozis és változtat. A menedzser egy szervezetben hármas felelőssége van:
Beszámoltathatóság – Számonkérhető tőle egy feladat végrehajtása
Felelősség - Felelős megcsinálni egy konkrét feladatot, a vele függő viszonyban levő emberekkel
Számonkérési jog – Világosan meghatározzák számára, kitől kérhet számon, és kit vonhat felelősségre
Persze ehhez is mindenki ért, mint a focihoz. A vállalkozási kedv Magyarországon elég alacsony, bár a kényszervállalkozások szépítenek a statisztikákon. Sokan úgy vélik, jobban tudnák vezetni a céget, ahol dolgoznak, aki vezetet már egy nagyobb csoportot, az pontosan tudja, nem is olyan egyszerű.
A jó vezető azért elég ritka. Nem is feltétlenül iskolában megszerzett tudás szükséges hozzá, hanem inkább személyes kompetenciák, amik szintén fejlszthetőek.

Árpi · http://pasztor.freeblog.hu 2008.10.03. 18:34:10

Én is elkezdtem hasonló szándékkal egy blogot :)
Az alapprobléma az, hogy míg a management mint tudomány már jó ideje létezik, és jelentős szakirodalommal ír, ez nem ismert és nem alkalmazott kis hazánkban.
A sztereotípiák is abból származnak, hogy sokan még nem láttak jó managert, ezért nem is tudják mi a feladata.
Valahogy úgy mint ahogy van a foci és a magyarfoci, létezik a magyarmanager is...

Barabási 2011.06.05. 15:40:29

@tiburonazul:
Szerintem nem kellene ennyi közgazdász képzését állami pénzből finanszírozni, hanem a "régi" rendszer szerint már eleve kevesebb hallgatót kellene felvenni az egyetemekre. Most rengeteg diákot felvesznek, a többségük le is diplomázik, pedig nem kellene, majd a munkaadók szinte tűt keresnek a szénakazalban. Két végzősök tudása között ugyanis óriási lehet a különbség. A végeredmény: tehetséges, okos közgazdászok dolgoznak bruttó 120-200 e Ft-ért 10-12 órát naponta. Miközben olyan emberek kapnak diplomát, akiket korábban fel sem vettek volna, gyatra tudásuk miatt. A diplomások túltermelésével, a már diplomát szerzettek keresete is meredeken zuhant. Nem is szempont egy munkaadó számára a jó szakember, egyrészt mert úgyis válság van tehát nincs rá pénz, másrészt viszont még ha lenne is pénz, hogyan lehet 10-20 ezer arctalan munkavállalóból megtalálni az igazán tehetséges, képzett szakembert? Tehát a munkaadók is beletörődnek az alacsony színvonalba.
Rengeteg 25-35 éves ismerősömtől hallom, hogy mindegy mit ír az önéletrajzába (felsőfokú nyelvvizsga, külföldi munkatapasztalat,stb.)be sem hívják egy interjúra. Olyan sok pályázat érkezik egy-egy állásra, hogy a HR-esek végig se tudják olvasni mindegyiket. Én is értelmetlennek találom a felsőoktatást a jelenlegi formájában. Az egyetemeknek elméletileg a tudás fellegvárainak kellene lenniük, de nem azok, inkább diplomagyárak.
süti beállítások módosítása