HTML

Menedzsment blog

Egy fehérgalléros munkás figyel, tapasztal és megosztja gondolatait az érdeklődökkel

Friss topikok

  • Fodor Tamás János: @Barabási: Írtam egy könyvet Üzleti folyamatok fő mutatószámai (KPI és más mutatók a gyakorlatban)... (2022.08.22. 20:47) Hogyan mérhető a teljesítmény?
  • Barabási: Nemrég egyik ismerősöm, aki a reklámiparban dolgozik a következő levelet kapta: Tisztelettel üdvöz... (2011.06.06. 20:06) Ezért lettünk közgazdászok?!
  • Barabási: @tiburonazul: Szerintem nem kellene ennyi közgazdász képzését állami pénzből finanszírozni, hanem... (2011.06.05. 15:40) Életképes-e egy menedzserblog?
  • bátortenyerén: Jó a cikk, csak sajnos a lojalitás egyre ritkább állatfajta. Legalábbis én ezt tapasztalom. Az üzl... (2008.11.11. 16:21) Kétséges lojalitás

Linkblog

Ezért lettünk közgazdászok?!

2008.02.22. 11:13 business4ever

Újra felerősödött a felsőoktatásról szóló vita, részben a népszavazáshoz kapcsolódóan. Ezt a vitát állvitának tartom, ennél sokkal fontosabb mit is tanul az ifjúság, akik majd az ország épülésén (esetleg rombolásán) fognak munkálkodni. A Magyar Narancsban Kovács János Mátyás fejti ki véleményét Jajkiáltvány - A közgazdasági elitképzésről címmel. A Corvinus Egyetem hallgatói pedig a Corvinull blogon adnak hangot erős kritikai véleményüknek. A Konzervatórium szintúgy megpróbál a dolgok mögé nézni, ahogy más aspektusból Talián Miklós is.

A rangsorokban a magyar egyetemek sehol sincsenek. Európa legjobb 100 egyeteme között nem található magyar, az oktatók szerint a világ élvonalában vagyunk. 

A közgazdász képzés, még az átlagnál is rosszabb helyzetben van. Gyakorlatilag mindenhol képeznek diplomásokat, akik még összeadni sem tudnak, de óriási arccal nevezik magukat menedzsereknek, és minimum félmilliós fizetésről álmodoznak. Elszomorító

A sokkal relevánsabb MBA képzések területén sem jobb a helyzet.

 

 

Forrás: Financial Times

A közgazdász képzés, még az átlagnál is rosszabb helyzetben van. Gyakorlatilag mindenhol képeznek diplomásokat, akik gyakran még összeadni sem tudnak, de óriási arccal nevezik magukat menedzsereknek, és minimum félmilliós fizetésről álmodoznak. Nyelv- és számviteli ismeretről ne is beszéljünk. Kommunikálni, csapatban dolgozni egyáltalán nem tudnak. Elszomorító

Miközben a felsőoktatási intézmények ontják magukból a pályakezdő diplomásokat, és a munkaerő-piac torzulásának következtében a foglalkoztatók egyre alacsonyabb szintű munkaköröket is felajánlanak a végzős fiataloknak. Ők azonban egyből sikeresek, illetve vezetők akarnak lenni, és derogál nekik a képességeiknek, végzettségüknek nem megfelelő, bár inkább az elképzeléseikkel, vágyaikkal nem összeegyeztethető munkakör. A média illetve az internet (és a valóság) kínálta mintákból sem azt látják a pályakezdők, hogy tisztességes, megfeszített munkával lehet sok pénzt keresni, karriert befutni.

Miközben jelenleg a 30-40 év közötti generáció már vezető pozícióban van, addig a fiataloknak jóval kisebb a bekerülési esélyük, akkor viszont milyen karrierpálya állhat előttük? Érdekes cikk erről a témáról a Consultation Magazinban.

Kézdi Gábor és Varga Júlia viszont a Figyelőben arról értekezett, hogy egyáltalán nem akkora probléma a jelenlegi helyzet. Szerintük a szakértők sem tudják megmondani a jövőt, ezért az érintettekre kell a döntést bízni. Szerintem viszont a fiatalok sincsenek olyan helyzetben, hogy dönteni tudnának jövőjükről, ehhez hiányzik az információ.

5 komment

Címkék: kritika közgáz színvonal corvinus képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://menedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr83349633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TőzsdePéter (törölt) 2008.03.04. 14:08:26

Egy megdöbbentő eset a hrblogon.
"Segítséget szeretnék kérni abban, hogy milyen munkát keressek, melyik lenne nekem a megfelelő.
Nem érdekel a bank, biztosítás, a kétkezi piszkos munka, a hétvégén is dolgozni kell munka, a korán kelős munka, az irodában napi 8-9 óra hossza ülős munka, ügynöki is kizárva, a területi képviselő is, a számolós (mert matekból sose voltam erős és a számokkal dolgozást sem szeretem).”
Ez az eset nem egyedülálló, egyre több fiatal gondolkodik hasonlóan, ami jól jellemzi a munkához való viszonyukat.

business4ever · http://menedzsment.blog.hu/ 2008.03.04. 15:09:40

Az egyik hozzászólásból derül ki, hogy vállalkozó menedzser szakos hallgató...
Egyre többet tapasztalom, hogy az emberek nem szeretnek dolgozni, csak minél többet keresni.

TőzsdePéter 2008.03.04. 15:25:46

www.penzcentrum.hu/cikk-1009958-1.html
"Az AIESEC Magyarország, a BellResearch és a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. együttműködésében készült A legvonzóbb vállalat 2007 felmérés keretében 11 felsőoktatási intézmény közel 2000, 2008-2009-ben végző közgazdászhallgatóját kérték meg, hogy rangsoroljon 170 hazai vállalatot, aszerint hogy hol dolgozna a legszívesebben - írja a Világgazdaság.

A felmérésben a L'Oreal, a Nokia és a Coca-Cola végzett az első három helyen. A pályakezdők számára a legfontosabb munkahely választási tényezők a következők: kellemes munkahelyi légkör, előrelépési és tanulási lehetőség, a vállalat jó hírneve, a kezdő fizetés nagysága, valamint a rugalmas vezetési stílus.

A pályakezdők többsége ugródeszkaként tekint az első állásra, háromnegyedük négy éven belül középvezetői pozícióba szeretne kerülni.

Ahhoz képest, hogy a fizetés mértékét átlagosan csak az ötödik legfontosabb tényezőként jelölték meg a megkérdezettek, az elvárt kezdő kereset nagysága meghaladja a havi nettó 161 ezer forintot. Egy év múlva 220, ötéves munkatapasztalattal pedig már közel nettó 400 ezer forintos keresetre áhítoznak a fiatalok."

business4ever · http://menedzsment.blog.hu/ 2008.03.04. 16:34:01

A fizetési elvárásokat sokallom. A túlképzés miatt órási a verseny a pozíciókért a közgazdász frissdiplomások között. Nemrég hallottam, hogy az egyik FMCG cég a végzősöket egy évre venni fel gyakornoki munkára, amiért nettó 40 ezret adni. Igaz nem teljes, hanem 30 órás részmunkaidőre.

Barabási 2011.06.06. 20:06:27

Nemrég egyik ismerősöm, aki a reklámiparban dolgozik a következő levelet kapta:
Tisztelettel üdvözlöm,
Tollas Roland, elsős egyetemista vagyok, zsebpénz-kiegészítéseként Internetes Áruházakat készítek, hogy az Interneten saját áruháza legyen annak aki ezt igényli és saját maga kezelhesse. Így az árucikkekhez, amiket Ön most az üzletében árusít, egész Magyarország hozzáférhet.Profiknál egy Internetes Áruház 80-100 ezer forintba kerül, nálam havidíj-mentes egyszeri költségként 15 ezerbe illetve egy extrább típus 20 ezerbe - főleg azért, mert szerencsére nem ebből kell megélnem, hiszen Suliba járok és szüleim ellátnak.
Ez egy részlet volt a levélből.Az illető ugyan nem közgazdász, de egy kicsit más képet fest az egyetemisták elvárásairól. Lehet ezt még alulmúlni(a fizetési igény tekintetében)? Tényleg mi van azokkal, akiknek meg ebből kell megélniük?
süti beállítások módosítása