HTML

Menedzsment blog

Egy fehérgalléros munkás figyel, tapasztal és megosztja gondolatait az érdeklődökkel

Friss topikok

  • Fodor Tamás János: @Barabási: Írtam egy könyvet Üzleti folyamatok fő mutatószámai (KPI és más mutatók a gyakorlatban)... (2022.08.22. 20:47) Hogyan mérhető a teljesítmény?
  • Barabási: Nemrég egyik ismerősöm, aki a reklámiparban dolgozik a következő levelet kapta: Tisztelettel üdvöz... (2011.06.06. 20:06) Ezért lettünk közgazdászok?!
  • Barabási: @tiburonazul: Szerintem nem kellene ennyi közgazdász képzését állami pénzből finanszírozni, hanem... (2011.06.05. 15:40) Életképes-e egy menedzserblog?
  • bátortenyerén: Jó a cikk, csak sajnos a lojalitás egyre ritkább állatfajta. Legalábbis én ezt tapasztalom. Az üzl... (2008.11.11. 16:21) Kétséges lojalitás

Linkblog

Hogyan mérhető a teljesítmény?

2008.02.20. 12:20 business4ever

Teljesítménymérési bevezető 

Az utóbbi hónapokban az értékalapú vállalatvezetés kiépítésével foglalkozom, és ehhez kapcsolódóan egy KPI mutatószámrendszer megalkotásán dolgozom. Kevés sikerrel, ugyanis komoly nézeteltéréseim vannak a projekt tagjaival.

Cégünk az EVA-t választotta csúcsmutatónak, ami örvendetes, mert sikerült túljutnunk a hagyományos számviteli kategóriákon. Elkezdtünk egy value driver fa elkészítését. Valami hasonlóban gondolkodtunk:

 

Forrás: IFUA Horváth & Partners

A brainstormingolás során fokozatosan elkezdtünk visszatérni a hagyományos pénzügyi mutatók közé, így sikerült az általam semmire nem tartott mutatókat (ROE, ROA) újra kitüntetett figyelmet kapnak, miközben a naturáliák kikerültek a mutatószámok közül. Állítólag a felsővezetés nem értené őket, valójában az egész mögött a korábbi kényelmes helyzet fenntartása áll: ha eddig elműködtünk így, azután is el fogunk.

David Parmenter a téma egyik szakértője szerint nagyon kevés cég méri a siker valódi tényezőit. Kedvenc példája a British Airways esetét mutatja be. A 80-as években a BA akkori vére Lord King egyetlen mutatószámot választott ki, ami méri egy légitársaság teljesítményét. Ez pedig a járatok késése volt.

A KPI-k jellemzői

A KPI mutatók egy szervezet teljesítményének azon jellemzőire koncentrálnak, melyek leginkább befolyásolják a jelen és a jövőbeli sikert.

A mutatókat a következő tulajdonságok jellemzik:

- nem pénzügyi mérőszámok

- rendszeres mérés (naponta/hetente, nem pedig havonta)

- a vezetők rendszeresen nyomon követik és szükség esetén beavatkoznak

- a dolgozók értik a mutatószámot, és a beavatkozás hatásait

- pontosan körülhatárolt felelősség

- a mutató alapvetően befolyásolja a szervezetet

- pozitív változás más teljesítményeket (pénzügyi) is pozitívan befolyásol

Egy ilyen mutatószámok megtalálása komoly munkát igényel, a folyamatok pontos ismeretét. A végén egyszerűen kiderülhet, hogy valamit rosszul csinálunk, annak pedig személyi következményei lehetnek.

2 komment · 1 trackback

Címkék: kpi teljesítménymérés mutatószám

A bejegyzés trackback címe:

https://menedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr17346965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület 2008.02.29. 16:24:01

A teljesítmény mérésérőlÖröm, ha végre nemcsak külföldi anyagokból szemlézhetünk. "Az online üzleti tanácsadó" a neve annak a blognak, ahol megjelent az alábbi rövid, de tanulságos vélemény: "A KPI-k jellemzői

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barabási 2011.06.05. 15:51:47

Az én cégemnél is bevezették a KPI-reportingot. Az összes mutatószám pénzügyi mérőszám. Nekem nem tetszik. További problémám vele, hogy miközben az egyik területen a tervezett intézkedésekkel sikerülne elérni a célértéket, az biztos, hogy egy másik terület mérőszámát rontja. Sajnos a céloknak nincs hierarchiájuk.
Ugyanakkor nagyon szívesen foglalkoznék a KPI-kel, hol lehet szakirodalmat találni hozzá? Van magyar nyelvű szakirodalom is?

Fodor Tamás János · https://www.tfodor.hu 2022.08.22. 20:47:56

@Barabási: Írtam egy könyvet Üzleti folyamatok fő mutatószámai (KPI és más mutatók a gyakorlatban) címmel: tfodor.hu/kpi
süti beállítások módosítása