HTML

Menedzsment blog

Egy fehérgalléros munkás figyel, tapasztal és megosztja gondolatait az érdeklődökkel

Friss topikok

  • Fodor Tamás János: @Barabási: Írtam egy könyvet Üzleti folyamatok fő mutatószámai (KPI és más mutatók a gyakorlatban)... (2022.08.22. 20:47) Hogyan mérhető a teljesítmény?
  • Barabási: Nemrég egyik ismerősöm, aki a reklámiparban dolgozik a következő levelet kapta: Tisztelettel üdvöz... (2011.06.06. 20:06) Ezért lettünk közgazdászok?!
  • Barabási: @tiburonazul: Szerintem nem kellene ennyi közgazdász képzését állami pénzből finanszírozni, hanem... (2011.06.05. 15:40) Életképes-e egy menedzserblog?
  • bátortenyerén: Jó a cikk, csak sajnos a lojalitás egyre ritkább állatfajta. Legalábbis én ezt tapasztalom. Az üzl... (2008.11.11. 16:21) Kétséges lojalitás

Linkblog

Kényelmes iroda növeli a termelékenységet

2008.03.07. 14:58 business4ever

Egyáltalán nem minden, hogy milyen irodában dolgozom, mert az már önmagában befolyásolja a hangulatomat, a munkához való viszonyomat, ami nem mellékesen a teljesítményemet. Megtapasztaltam a nyitott irodát és a szocializmus itt maradt egyszemélyes irodát is. A nyitott terek híve vagyok, de az intimitást is fontosnak tartom.

Egy cégnek azzal összhangban kell irodát választania, hogy hová pozícionálja magát, egy jó iroda fél siker, hiszen nemcsak a dolgozók teljesítményét lehet növelni, hanem a cég image-t is.

Érdemes a munkavégzés jellegéhez kialakítani a tereket, és figyelembe venni, hogy a cég mit akar mutatni magáról – állítják a csoport tagjai. A négy leginkább előremutató típus jelenleg a nyitott iroda (open office: az egybefüggő nagy térben alternatív kis tereket alakítanak ki), a loft, az utcaportál és a business club. Míg előbbit az angolszász multik már meghonosították Magyarországon, utóbbi három egyelőre alig jellemző.

Az egyszemélyes iroda iránt még mindig nagy a kísértés, sokaknak a saját iroda státuszt jelent. Pedig már rég meghaladott, hiszen a bürokratizmus és a kafkai ügyintézés érzetét kelti: szűk, ablaktalan folyosókról nyílnak az apró, egymás mellett sorakozó szobák. A szeparáltság megnehezíti a kommunikációt, és korlátozza a közös munkavégzést is.

Felmérések is bizonyítják, hogy az iroda minősége és a teljesítmény között szoros az összefüggés. A megkérdezettek 90 százaléka szerint a munkahelyi környezet elengedhetetlen az a munkához való elégedettséghez. Nem mellékesen az irodai dolgozók ötödével lennének képesek növelni teljesítményeket, ha jobb feltételeket kapnának.

 

Ami pedig a legjobban zavarja a dolgozókat az irodában:

1. a túl sok zavaró tényező,

2. helyhiány,

3 a csendes helyek hiánya

4. kényelmetlen székek munkaállomások,

5. rossz dizájn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már tavaly is komoly vita és ellenérzés bontakozott ki Magyarország egyik legmodernebb munkahelye kapcsán pro és kontra. A vita újra fellángolt, most a svájci google irodaház kapcsán. Szinte álomszerűnek tűnik, és már talán túlzásnak is, itthon csak álmodozhatunk ilyenről. A fanyalgóknak csak annyit, hogy hiába dolgoznak annyit (vagy még többet is papíron), mit egy nyugati munkavállaló, a termelékenységünk messze elmarad a kinti kollégáinktól. Ilyen apróságokon pedig sok múlhat.

Szólj hozzá!

Címkék: hatékonyság környezet iroda munkahely értékteremtés termelékenység álommunkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://menedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr69369988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása